Sycąca i rozgrzewającą wegańska zupa na bazie pomidorów, soczewicy i szpinaku.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 100 g zielonej soczewicy
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki chilli w płatkach
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 100 g świeżego szpinaku
- sól, pieprz do smaku
Marchewki i cebulę obieramy. Marchew kroimy w plasterki, cebulę siekamy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy na małym ogniu 5-10 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin oraz chilli i podsmażamy jeszcze minutę, mieszając. Dodajemy bulion, pomidory z puszki i soczewicę. Gotujemy ok. 20 minut, aż soczewica i marchew będą miękkie. Dorzucamy umyty i odsączony szpinak. Gotujemy jeszcze 1 minutę. Doprawiamy do smaku.