Zupa z soczewicą i szpinakiem

Sycąca i rozgrzewającą wegańska zupa na bazie pomidorów, soczewicy i szpinaku.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 100 g zielonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki chilli w płatkach
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 100 g świeżego szpinaku
  • sól, pieprz do smaku

Marchewki i cebulę obieramy. Marchew kroimy w plasterki, cebulę siekamy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy na małym ogniu 5-10 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin oraz chilli i podsmażamy jeszcze minutę, mieszając. Dodajemy bulion, pomidory z puszki i soczewicę. Gotujemy ok. 20 minut, aż soczewica i marchew będą miękkie. Dorzucamy umyty i odsączony szpinak. Gotujemy jeszcze 1 minutę. Doprawiamy do smaku.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności