Kiedy zostanie nam mięso z niedzielnego rosołu możemy je łatwo przerobić w sakiewki z ciasta francuskiego. To szybki i prosty przepis, z małej ilości składników
Liczba porcji: 15
Składniki:
- 300 g mięsa z rosołu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g szpinaku
- 575 g ciasta francuskiego
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Cebulę siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy mięso poszarpane na mniejsze kawałki i smażymy 3-4 minuty. Dorzucamy szpinak i dusimy wszystko, aż szpinak zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy.
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty 5×5 cm. Na środek każdego kawałka wykładamy 1-2 łyżki nadzienia. Zawijamy sakiewki złączając wszystkie 4 rogi na środku. Zaciskamy mocno, żeby podczas pieczenia się nie rozwinęły. Jajko rozkłócamy widelcem i smarujemy sakiewki z wierzchu. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200°C, aż się zezłocą. Podajemy na ciepło lub na zimno.