Czerstwy chleb doskonale sprawdzi się jako składnik na pudding chlebowy. Do potrawy można też wykorzystać zalegające w lodówce resztki warzyw, więc to prawdziwie zero waste przepis.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 3-4 kromki czerstwego chleba
- 150 g warzyw, np. cukinia, papryka, pieczarki, szpinak
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 80 g twardego sera żółtego
- 1 łyżka masła
Chleb i warzywa kroimy w grubą kostkę. Ser kroimy drobniej. W misce mieszamy ze sobą mleko, warzywa i przyprawy. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem. Układamy warstwami chleb, ser i warzywa. Całość zalewamy mieszanką jajek i mleka. Całość pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C. Podajemy na ciepło.