Pudding warzywny z czerstwego chleba

Czerstwy chleb doskonale sprawdzi się jako składnik na pudding chlebowy. Do potrawy można też wykorzystać zalegające w lodówce resztki warzyw, więc to prawdziwie zero waste przepis.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 3-4 kromki czerstwego chleba
  • 150 g warzyw, np. cukinia, papryka, pieczarki, szpinak
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 80 g twardego sera żółtego
  • 1 łyżka masła

Chleb i warzywa kroimy w grubą kostkę. Ser kroimy drobniej. W misce mieszamy ze sobą mleko, warzywa i przyprawy. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem. Układamy warstwami chleb, ser i warzywa. Całość zalewamy mieszanką jajek i mleka. Całość pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C. Podajemy na ciepło.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności