Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 pęczek dymki
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu (najlepiej rybnego)
- 10 g suszonych glonów
- 250 g surowego łososia
- 70 g pasty miso
- do podania: sezam, płatki katsuobushi
- 1-2 łyżki oleju, np sezamowego
Twardą część dymki siekamy w plasterki. Czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy dymkę i czosnek przez 2-3 minuty. Zalewamy bulionem, dodajemy glony i gotujemy przez 10 minut. Ściągamy z ognia. Dorzucamy pokrojonego w kostkę łososia, pastę miso przeciskamy przez sitko (żeby uniknąć grudek w zupie). Podgrzewamy przez 2-3 minuty, nie doprowadzając do wrzenia. Zupę podajemy posypaną sezamem, posiekanym szczypiorkiem i ew. płatkami katsuobushi.