Zupa miso z łososiem

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu (najlepiej rybnego)
  • 10 g suszonych glonów
  • 250 g surowego łososia
  • 70 g pasty miso
  • do podania: sezam, płatki katsuobushi
  • 1-2 łyżki oleju, np sezamowego

Twardą część dymki siekamy w plasterki. Czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy dymkę i czosnek przez 2-3 minuty. Zalewamy bulionem, dodajemy glony i gotujemy przez 10 minut. Ściągamy z ognia. Dorzucamy pokrojonego w kostkę łososia, pastę miso przeciskamy przez sitko (żeby uniknąć grudek w zupie). Podgrzewamy przez 2-3 minuty, nie doprowadzając do wrzenia. Zupę podajemy posypaną sezamem, posiekanym szczypiorkiem i ew. płatkami katsuobushi.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności