Zupa krem z grzybów

Intensywna, gęsta i kremowa zupa z suszonych grzybów. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 90 g suszonych grzybów (najlepiej borowików lub prawdziwków)
  • 1 cebula
  • 2 pietruszki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu warzywnego lub grzybowego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: grzanki

Grzyby namaczamy minimum 30 minut w zimnej wodzie. Warzywa obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojone: cebulę, pietruszkę i ziemniaki. Podsmażamy, aż się zarumienią. Następnie dodajemy bulion oraz grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Gotujemy ok 20-30 minut, aż warzywa i grzyby będą miękkie. Całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, śmietanką i posiekaną drobno natką pietruszki. Podajemy z grzankami.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności