Intensywna, gęsta i kremowa zupa z suszonych grzybów. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 90 g suszonych grzybów (najlepiej borowików lub prawdziwków)
- 1 cebula
- 2 pietruszki
- 2 średnie ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu warzywnego lub grzybowego
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- do podania: grzanki
Grzyby namaczamy minimum 30 minut w zimnej wodzie. Warzywa obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojone: cebulę, pietruszkę i ziemniaki. Podsmażamy, aż się zarumienią. Następnie dodajemy bulion oraz grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Gotujemy ok 20-30 minut, aż warzywa i grzyby będą miękkie. Całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, śmietanką i posiekaną drobno natką pietruszki. Podajemy z grzankami.