Zupa krem z białych szparagów z boczkiem

Liczba porcji: 2-4

Składniki:

  • Bulion 2l.
  • Białe szparagi kg
  • Ziemniak średniej wielkości 1szt
  • Kwaśna śmietana 1-2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bagietka lub inne pieczywo na grzanki
  • Masło 3 łyżki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Natka pietruszki garść
  • Boczek wędzony w plastrach 100g

Przygotowanie:

Szparagi obierz i pozbądź się stwardniałych części. Pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Do garnka wsyp szparagi i ziemniak. Całość zalej bulionem i zagotuj. Duś całość ok 20-30min aż warzywa będą miękkie. Całość na końcu zmiksuj blenderem na gładką konsystencję. Zmiksowaną zupę zabiel śmietaną i dopraw solą oraz pieprzem.

Pieczywo pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw solą i pieprzem. Rozpuszczonym masłem czosnkowym polewamy pokrojone pieczywo i dokładnie mieszamy. Grzanki rozsypujemy na płaskiej blaszce i pieczemy ok 10-15 min w temp. ok 180*C aż zrobią się złociste. Boczek rozłóż na blaszce do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku ok 10-15 min aż zrobi się rumiany i chrupiący.

Zupę podajemy posypaną grzankami z połamanym chrupiącym boczkiem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności