Liczba porcji: 2-4
Składniki:
- Bulion 2l.
- Białe szparagi kg
- Ziemniak średniej wielkości 1szt
- Kwaśna śmietana 1-2 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
- Bagietka lub inne pieczywo na grzanki
- Masło 3 łyżki
- Czosnek 2 ząbki
- Natka pietruszki garść
- Boczek wędzony w plastrach 100g
Przygotowanie:
Szparagi obierz i pozbądź się stwardniałych części. Pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Do garnka wsyp szparagi i ziemniak. Całość zalej bulionem i zagotuj. Duś całość ok 20-30min aż warzywa będą miękkie. Całość na końcu zmiksuj blenderem na gładką konsystencję. Zmiksowaną zupę zabiel śmietaną i dopraw solą oraz pieprzem.
Pieczywo pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw solą i pieprzem. Rozpuszczonym masłem czosnkowym polewamy pokrojone pieczywo i dokładnie mieszamy. Grzanki rozsypujemy na płaskiej blaszce i pieczemy ok 10-15 min w temp. ok 180*C aż zrobią się złociste. Boczek rozłóż na blaszce do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku ok 10-15 min aż zrobi się rumiany i chrupiący.
Zupę podajemy posypaną grzankami z połamanym chrupiącym boczkiem.