Zupa kalafiorowa

Klasyczna, prosta i smaczna zupa. W lecie, ze świeżego kalafiora smakuje najlepiej.

Liczba porcji:  6

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 kalafior
  • 4 ziemniaki
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 200 g śmietany 18%
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i ziemniaki obieramy.

Marchew kroimy w plastry, ziemniaki w kostkę. Brokuła myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki.

Na maśle podsmażamy cebulę z marchewką, następnie dodajemy ziemniaki i ponownie chwilę smażymy, mieszając często. Dodajemy kalafior.

Wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Śmietanę mieszamy z odrobiną ciepłego bulionu i wlewamy do zupy.

Dodajemy posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności