Klasyczna, prosta i smaczna zupa. W lecie, ze świeżego kalafiora smakuje najlepiej.
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 kalafior
- 4 ziemniaki
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 200 g śmietany 18%
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i ziemniaki obieramy.
Marchew kroimy w plastry, ziemniaki w kostkę. Brokuła myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki.
Na maśle podsmażamy cebulę z marchewką, następnie dodajemy ziemniaki i ponownie chwilę smażymy, mieszając często. Dodajemy kalafior.
Wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Śmietanę mieszamy z odrobiną ciepłego bulionu i wlewamy do zupy.
Dodajemy posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.