Żeberka w sosie własnym z szybkowaru

Żeby żeberka rozpadały się w ustach trzeba je długo gotować. Dzięki szybkowarowi możemy ten czas bardzo skrócić. Tak ugotowane będą miękkie i delikatne, z dodatkiem sosu własnego.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500-700 g żeberek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 500 ml wołowego bulionu
  • 2 łyżki pomidorowej pasty
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • ew. sól i pieprz

W szybkowarze rozgrzewamy olej, obsmażamy pokrojone żeberka, żeby się zarumieniły. Wyciągamy je i na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Przekładamy z powrotem  żeberka i dodajemy resztę składników. Gotujemy 1 godzinę od momentu zagotowania się szybkowaru. Żeberka podajemy np. z tłuczonymi ziemniakami i zielonymi warzywami.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności