Żeby żeberka rozpadały się w ustach trzeba je długo gotować. Dzięki szybkowarowi możemy ten czas bardzo skrócić. Tak ugotowane będą miękkie i delikatne, z dodatkiem sosu własnego.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 500-700 g żeberek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka gałązek świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
- 500 ml wołowego bulionu
- 2 łyżki pomidorowej pasty
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- ew. sól i pieprz
W szybkowarze rozgrzewamy olej, obsmażamy pokrojone żeberka, żeby się zarumieniły. Wyciągamy je i na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Przekładamy z powrotem żeberka i dodajemy resztę składników. Gotujemy 1 godzinę od momentu zagotowania się szybkowaru. Żeberka podajemy np. z tłuczonymi ziemniakami i zielonymi warzywami.