Wytrawne naleśniki z warzywami
Liczba porcji: 2-4
Składniki:
Ciasto:
- Mleko 1,5 szkl
- Jajka 3szt
- Mąką pszenna 1szkl.
- Masło 30g
- Sól 1/3 łyżeczki
- Tłuszcz do smażenia
Dodatki:
- Cebula 1szt
- Czerwona i zielona papryka po ½
- Czosnek 2 ząbki
- Kukurydza konserwowa ½ szkl.
- Fasola czerwona ½ szkl.
- Pomidory z puszki krojone 1 puszk.
- Oregano suszone 1 łyżeczka
- Papryka słodka 1 łyżeczka
- Kumin mielony ½ łyżeczki
- Oliwa 1 łyżka
- Kasza kuskus 1szkl.
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta zmiksuj blenderem na gładką konsystencję – możesz dodatkowo przelać ciasto przez sitko aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję słodkiej śmietanki. Płaską patelnię do naleśników rozgrzewamy na średniej mocy i smarujemy dokładnie tłuszczem przy pomocy np. Pędzelka. Ciasto wlewamy na patelnię przy pomocy chochelki i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni lekko potrząsając. Naleśnik smażymy, ok 1 min lub, do momentu ścięcia się ciasta – wtedy placek przewracamy na druga stronę i smażymy jeszcze ok 1 min. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim aby nie wyschły i nie wystygły.
Kaszę kuskus mieszamy dokładnie z oliwą a następnie zalewamy wrzącą wodą, tak aby sięgała ok 1 cm ponad kaszę. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do napęcznienia na ok 15 min. Paprykę kroimy w paski. Czosnek drobno siekamy. Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na patelni z dodatkiem tłuszczu. Dodajemy posiekany czosnek oraz paprykę i smażymy ok 1 minuty. Następnie dodajemy kukurydzę, fasolę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Całość uzupełniamy pomidorami i dusimy warzywa na średniej mocy ok 5-10min. Po tym czasie kaszę kuskus mieszamy przy pomocy widelca, tak aby rozdzielić ją do sypkiej postaci. Tak przygotowaną mieszamy z warzywami i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Naleśniki napełniamy farszem warzywnym i zwijamy. Dodatkowo, gotowe naleśniki można zapiec z żółtym serem w piekarniku.