Wołowina z czerwonym winem i ziołami
Liczba porcji: 3-4
Składniki:
- Wołowina np. Z udźca 1kg
- Cebula 2szt
- Czerwone wino 500ml
- Bulion 750ml.
- Marchewka 1szt
- Seler naciowy 1 łodyga
- Czosnek 2-3 ząbki
- Rozmaryn 1 gałązka
- Tymianek 2-3 gałązki
- Listek laurowy 1 szt
- Sól i pieprz do smaku
- Cukier ok 1 łyżeczki do smaku
- Oliwa do smażenia
- Mąka pszenna do oprószenia mięsa
- Natka pietruszki garść
Przygotowanie:
Mięso pokrój na duże kawałki i dopraw solą oraz pieprzem. Oprósz lekko mąką a następnie obsmaż dokładnie w mocno rozgrzanym garnku z dodatkiem oliwy. Cebulę posiekaj w piórka. Marchew i seler pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Czosnek drobno posiekaj. Do mięsa dodaj cebulę i smaż aż będzie miękka. Następnie dorzuć czosnek, marchewkę oraz seler. Całość uzupełnij czerwonym winem, oraz dodaj przyprawy: rozmaryn, tymianek, listek laurowy. Wino gotuj bez przykrycia do momentu aż cały alkohol z niego wyparuje – łatwo to rozpoznać wąchając parujący płyn. Następnie dolewamy bulion i zamykamy szybkowar. Uszczelniamy i gotujemy ok 30-40 min. Po tym czasie garnek zestawiamy z płyty i pozostawiamy do przestygnięcia i otwarcia pokrywy – nigdy nie przyspieszamy tego procesu! Po otwarciu doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.