Wołowina z czerwonym winem i ziołami

Wołowina z czerwonym winem i ziołami

Wołowina z czerwonym winem i ziołami

Liczba porcji: 3-4

Składniki:

  • Wołowina np. Z udźca 1kg
  • Cebula 2szt
  • Czerwone wino 500ml
  • Bulion 750ml.
  • Marchewka 1szt
  • Seler naciowy 1 łodyga
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Rozmaryn 1 gałązka
  • Tymianek 2-3 gałązki
  • Listek laurowy 1 szt
  • Sól i pieprz do smaku
  • Cukier ok 1 łyżeczki do smaku
  • Oliwa do smażenia
  • Mąka pszenna do oprószenia mięsa
  • Natka pietruszki garść

Przygotowanie:

Mięso pokrój na duże kawałki i dopraw solą oraz pieprzem. Oprósz lekko mąką a następnie obsmaż dokładnie w mocno rozgrzanym garnku z dodatkiem oliwy. Cebulę posiekaj w piórka. Marchew i seler pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Czosnek drobno posiekaj. Do mięsa dodaj cebulę i smaż aż będzie miękka. Następnie dorzuć czosnek, marchewkę oraz seler. Całość uzupełnij czerwonym winem, oraz dodaj przyprawy: rozmaryn, tymianek, listek laurowy. Wino gotuj bez przykrycia do momentu aż cały alkohol z niego wyparuje – łatwo to rozpoznać wąchając parujący płyn. Następnie dolewamy bulion i zamykamy szybkowar. Uszczelniamy i gotujemy ok 30-40 min. Po tym czasie garnek zestawiamy z płyty i pozostawiamy do przestygnięcia i otwarcia pokrywy – nigdy nie przyspieszamy tego procesu! Po otwarciu doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności