Wiosenne wegańskie spring rollsy

Spring rollsy to idealny zamiennik kanapek – można dodać dowolne składniki, a dzięki dodatkowi ryżu są bardzo sycące. Proponujemy wersję wegańską z azjatyckim sosem na bazie sosu sojowego.

Składniki na sos:

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
  • sok z 1/4 limonki
  • 2 łyżeczki sezamu

Pozostałe składniki:

  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 1 papryka
  • 1/2 ogórka
  • 1 awokado
  • 7 rzodkiewek
  • 7 arkuszy papieru ryżowego
  • listki świeżej kolendry

 

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy. Rzodkiewki kroimy w plasterki, a pozostałe warzywa w paski. Zagotowujemy wodę i wlewamy do dużego talerza/miski. Każdy arkusz papieru najpierw moczymy w letniej wodzie, układamy na desce i po kolei dodajemy: listki kolendry, plastry rzodkiewki, pozostałe warzywa i na koniec 1 łyżkę ryżu. Całość zawijamy jak krokiety. Powtarzamy czynności z resztą arkuszy i podajemy z sosem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności