Spring rollsy to idealny zamiennik kanapek – można dodać dowolne składniki, a dzięki dodatkowi ryżu są bardzo sycące. Proponujemy wersję wegańską z azjatyckim sosem na bazie sosu sojowego.
Składniki na sos:
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
- sok z 1/4 limonki
- 2 łyżeczki sezamu
Pozostałe składniki:
- 100 g ugotowanego ryżu
- 1 papryka
- 1/2 ogórka
- 1 awokado
- 7 rzodkiewek
- 7 arkuszy papieru ryżowego
- listki świeżej kolendry
Składniki na sos mieszamy i odstawiamy. Rzodkiewki kroimy w plasterki, a pozostałe warzywa w paski. Zagotowujemy wodę i wlewamy do dużego talerza/miski. Każdy arkusz papieru najpierw moczymy w letniej wodzie, układamy na desce i po kolei dodajemy: listki kolendry, plastry rzodkiewki, pozostałe warzywa i na koniec 1 łyżkę ryżu. Całość zawijamy jak krokiety. Powtarzamy czynności z resztą arkuszy i podajemy z sosem.