Warzywne muffinki z warzywami i szynką

Muffinki z warzywami i szynką to świetna alternatywą dla klasycznej kanapki do pracy czy do szkoły. Można je również podawać na ciepło.

Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 100 g szynki
  • 100 g warzyw, np. kolorowe papryki, cukinia
  • 20 g szczypiorku
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 60 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju
  • tarty parmezan do posypania

Szynkę i warzywa kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy.

Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. W wlewamy mokre do suchych i mieszamy łyżką, aż składniki będą prawie połączone (im gładsze ciasto tym gorzej, dobrze jeśli będą grudki) i dodajemy warzywa i szynkę i delikatnie mieszamy.

Ciasto rozkładamy na 12 części do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami.

Posypujemy startym parmezanem.

Pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180°C.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności