Muffinki z warzywami i szynką to świetna alternatywą dla klasycznej kanapki do pracy czy do szkoły. Można je również podawać na ciepło.
Liczba porcji: 12
Składniki:
- 100 g szynki
- 100 g warzyw, np. kolorowe papryki, cukinia
- 20 g szczypiorku
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- 60 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oleju
- tarty parmezan do posypania
Szynkę i warzywa kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy.
Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. W wlewamy mokre do suchych i mieszamy łyżką, aż składniki będą prawie połączone (im gładsze ciasto tym gorzej, dobrze jeśli będą grudki) i dodajemy warzywa i szynkę i delikatnie mieszamy.
Ciasto rozkładamy na 12 części do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami.
Posypujemy startym parmezanem.
Pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180°C.