Tatar ze śledzia

Śledź podany w niecodziennej i nowoczesnej formie. Można go podać w malutkich szklankach albo wyłożyć na talerze w metalowym ringu.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 200 g filetów ze śledzia
  • 1 jabłko
  • 1/2 szalotki
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mały ogórek kiszony
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Szalotkę, jabłko, natkę oraz ogórka bardzo drobno siekamy. Śledzia kroimy nieco grubiej. Wszystkie składniki mieszamy razem, Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy na zimno na przykład w małych szklanych pojemniczkach z dodatkiem plasterka cytryny.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności