Tarta tatin z jabłkami

Tarta tatin to ciasto niezbyt piękne, ale nadrabia smakiem. Dzięki pieczeniu do góry nogami ciasto pozostaje niesamowicie kruche, a owoce duszą się w karmelu. Podajemy je najlepiej od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe. Można je też w razie potrzeby później odgrzać.

Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 225 g mąki krupczatki
  • 150 g zimnego masła
  • 45 g cukru trzcinowego
  • 35 g płatków migdałów
  • 2 żółtka

Składniki na jabłka w karmelu:

  • 6 jabłek (twardych i kwaśnych)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 90 ml/g wody
  • 40 g masła

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w malakserze i wyrabiamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki.

Na patelnię dodajemy wodę i cukier, wstawiamy na duży ogień i gotujemy ok. 3-4 minuty, nie mieszając ani nie poruszając rondelkiem. Po tym czasie zmniejszamy ogień i powoli gotujemy, aż karmel zacznie gęstnieć, minimum 5 minut. Na tym etapie możemy już mieszać i sprawdzać konsystencję. Na koniec dodajemy masło, mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dorzucamy pokrojone jabłka i dusimy 5 minut. Przekładamy do formy na tarę o średnicy 26-28 cm.

Wyciągamy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na okrąg, kilka centymetrów szerszy, niż forma do tarty. Przenosimy na wałku na owoce w karmelu, nadmiar ciasta wciskamy w brzegi tak, aby całość tworzyła płaską powierzchnię.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na drugą półkę od dołu i pieczemy ok. 30 minut, aż spód będzie mocno złoty, ale nie spalony. Zostawiamy do ostygnięcia na kilkanaście minut. Do foremki przykładamy talerz i odwracamy do góry dnem

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności