Tarta sernikowa z malinami

Prosta dekoracja z malinowego sosu zamienia to proste ciasto w idealny walentynkowy deser.

Liczba porcji: 8

Składniki:

Składniki na spód:

  • 160 g ciasteczek typu oreo (bez nadzienia)
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 500 g sera do serników
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 1 jajko
  • 75 g cukru
  • 50 g śmietanki 30%

 

  • 500 g malin mrożonych
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Ciasteczka miksujemy na proszek. Masło roztapiamy w rondelku i mieszamy z ciasteczkami. Przekładamy do foremki na tartę o średnicy 22 cm. Spód podpiekamy w temp 180°C przez 1 minut. Studzimy.

Maliny i cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy. Chwilę gotujemy, aż owoce się rozpadną. Dodajemy skrobię rozpuszczoną w odrobinie wody i porządnie mieszamy, cały czas podgrzewając. Masę przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.

Wszystkie składniki na masę serową mieszamy delikatnie, do połączenia się składników.

Na upieczony spód wykładamy większość malinowego sosu (trochę zostawiamy do dekoracji). Na to delikatnie wylewamy masę serową. Wyrównujemy delikatnie stukając w boki foremki. Łyżeczką na masie serowej robimy kółeczka z sosu mailowego, następnie przeciągając wykałaczką robimy wzorek w serca.

Tartę pieczemy przez 25-30 minut w 160°C. Zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku, a następnie chłodzimy w lodówce.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności