Kopytka to szybki i łatwy sposób na wykorzystanie resztek ugotowanych ziemniaków. Możemy je podać jako samodzielny obiad lub dodatek do dania głównego
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 200-300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli + do gotowania
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy bardzo dokładnie na kremowe puree.
Dodajemy jajko, sól i 200 g mąki. Zagniatamy ciasto – w zależności od gatunku ziemniaków może być potrzeba dodania większej ilości mąki.
Ciasto ma być zwarte, ale nie za twarde. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki. Z każdego rolujemy wałeczek o grubości ok 2 cm, na posypanym mąką blacie.
Nożem odcinamy kopytka. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.
Wrzucamy kopytka partiami i gotujemy na średnim ogniu, aż wypłyną.
Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i powtarzamy z następną partią kopytek.
Podajemy np. ze śmietaną lub usmażoną z masłem bułką tartą.