Szybkie kopytka z wczorajszych ziemniaków

Kopytka to szybki i łatwy sposób na wykorzystanie resztek ugotowanych ziemniaków. Możemy je podać jako samodzielny obiad lub dodatek do dania głównego

Liczba porcji: 4-6

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200-300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli + do gotowania

Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy bardzo dokładnie na kremowe puree.

Dodajemy jajko, sól i 200 g mąki. Zagniatamy ciasto – w zależności od gatunku ziemniaków może być potrzeba dodania większej ilości mąki.

Ciasto ma być zwarte, ale nie za twarde. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki. Z każdego rolujemy wałeczek o grubości ok 2 cm, na posypanym mąką blacie.

Nożem odcinamy kopytka. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.

Wrzucamy kopytka partiami i gotujemy na średnim ogniu, aż wypłyną.

Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i powtarzamy z następną partią kopytek.

Podajemy np. ze śmietaną lub usmażoną z masłem bułką tartą.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności