Szaszłyki z krewetek w czosnku i natce pietruszki

Kiedy znudzi nam się już klasyczne mięso z grilla, warto sięgnąć po krewetki. Jeśli kupimy już takie oczyszczone, możemy je bardzo szybko przyrządzić. Na pewno będą miłą odmianą.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 350 g krewetek w pancerzykach, oczyszczonych
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Krewetki umieszczamy w misce i dodajemy skórkę startą z limonki, przeciśnięte ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, oliwę i odrobinę soli. Wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Rozpalamy grilla, a w międzyczasie nadziewamy krewetki na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki grillujemy bardzo krótko – aż tylko krewetki się zetną. Inaczej szybko staną się suche i nie tak smaczne.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności