Kiedy znudzi nam się już klasyczne mięso z grilla, warto sięgnąć po krewetki. Jeśli kupimy już takie oczyszczone, możemy je bardzo szybko przyrządzić. Na pewno będą miłą odmianą.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 350 g krewetek w pancerzykach, oczyszczonych
- 1 limonka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Krewetki umieszczamy w misce i dodajemy skórkę startą z limonki, przeciśnięte ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, oliwę i odrobinę soli. Wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Rozpalamy grilla, a w międzyczasie nadziewamy krewetki na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki grillujemy bardzo krótko – aż tylko krewetki się zetną. Inaczej szybko staną się suche i nie tak smaczne.