Liczba porcji: 2-4
Składniki:
- Białe wytrawne wino 100ml
- Ocet 2-3 łyżki
- Żółtka 3szt
- Masło 150g
- Sól i pieprz do smaku
- Świeży estragon lub łyżeczka suszonego
- Cebula szalotka 1 mała sztuka
Przygotowanie:
Cebulkę bardzo dorbno posiekaj. Wsyp do garnka. Dodaj wino i ocet oraz posiekany estragon. Całość gotuj aż płyn odparuje i pozostanie ok 3-4łyżek płynu. W osobnym rondelku podgrzewamy masło aż będzie rozpuszczone i ciepłe. Żółtka ubijamy rózgą na lekko puszystą masę. Następnie dodajemy powoli płyn cały czas ubijając. Żółtka z octem przelewamy do garnka i ustawiamy na małej mocy. Cały czas ubijając żółtka dodajemy cienkim strumieniem i powoli roztopione masło – ubijając aż masa lekko zgęstnieje.
Sos idealnie pasuje do steków, ryb czy warzyw.