Sos berneński

Sos berneński

Liczba porcji: 2-4

Składniki:

  • Białe wytrawne wino 100ml
  • Ocet 2-3 łyżki
  • Żółtka 3szt
  • Masło 150g
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeży estragon lub łyżeczka suszonego
  • Cebula szalotka 1 mała sztuka

Przygotowanie:

Cebulkę bardzo dorbno posiekaj. Wsyp do garnka. Dodaj wino i ocet oraz posiekany estragon. Całość gotuj aż płyn odparuje i pozostanie ok 3-4łyżek płynu. W osobnym rondelku podgrzewamy masło aż będzie rozpuszczone i ciepłe. Żółtka ubijamy rózgą na lekko puszystą masę. Następnie dodajemy powoli płyn cały czas ubijając. Żółtka z octem przelewamy do garnka i ustawiamy na małej mocy. Cały czas ubijając żółtka dodajemy cienkim strumieniem i powoli roztopione masło – ubijając aż masa lekko zgęstnieje.

Sos idealnie pasuje do steków, ryb czy warzyw.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności