Danie dla tych, którzy nie boją się pobrudzić, a to dlatego, że najlepiej je jeść rękoma. Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie to też dobry pomysł na danie dla dużej liczby osób – łatwo można zrobić większą porcję.
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 12 skrzydełek z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju
- 100 g keczupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka płatków chili
- 50-100 ml wody
Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Dorzucamy cebulę i smażymy, aż lekko zmięknie. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki marynaty: keczup, sos sojowy, posiekany czosnek, miód i chili. Sos gotujemy, aż cebula będzie całkiem miękka. W razie potrzeby dolewamy wody. Skrzydełka umieszczamy w misce i zalewamy je marynatą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Skrzydełka wyciągamy z lodówki około godzinę przed planowanym grillowaniem. Grillujemy po kilka minut z każdej strony. Smakują za równo na ciepło jak i na zimno.