Słodko-ostre skrzydełka z grilla

Danie dla tych, którzy nie boją się pobrudzić, a to dlatego, że najlepiej je jeść rękoma.  Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie to też dobry pomysł na danie dla dużej liczby osób – łatwo można zrobić większą porcję.

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g keczupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 50-100 ml wody

Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Dorzucamy cebulę i smażymy, aż lekko zmięknie. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki marynaty: keczup, sos sojowy, posiekany czosnek, miód i chili. Sos gotujemy, aż cebula będzie całkiem miękka. W razie potrzeby dolewamy wody. Skrzydełka umieszczamy w misce i zalewamy je marynatą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Skrzydełka wyciągamy z lodówki około godzinę przed planowanym grillowaniem. Grillujemy po kilka minut z każdej strony. Smakują za równo na ciepło jak i na zimno.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności