Sernik na zimno z borówkami

Klasyczny przepis na sernik na zimno z twarogu sernikowego. Idealny deser na lato.

Liczba porcji: 8-10

Składniki:

  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • 1 kg twarogu do serników
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 80 g cukru pudru
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 100 g borówek + do dekoracji

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g śmietanki 30%

Na dno foremki o średnicy 20-22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy biszkopty.

Mieszamy dokładnie w misce twaróg, śmietankę i cukier puder. W rondelku grzejemy mleko, ściągamy z gazu i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.

Do mleka dodajemy po jednej łyżce masy serowej, za każdym razem mieszając dokładnie i powtarzamy to 3 razy. Następnie łączmy obie masy za pomocą trzepaczki.

Dorzucamy umyte borówki i mieszamy łyżką. Masę wykładamy do foremki, wygładzamy powierzchnię i wkładamy na kilka godzin do lodówki, aż się zetnie.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką i polewamy nią gotowy sernik.

Wierzch dekorujemy borówkami i np. miętą oraz pokruszonymi bezami.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności