Klasyczny przepis na sernik na zimno z twarogu sernikowego. Idealny deser na lato.
Liczba porcji: 8-10
Składniki:
- 100 g okrągłych biszkoptów
- 1 kg twarogu do serników
- 200 ml śmietanki 30%
- 80 g cukru pudru
- 150 ml mleka
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 100 g borówek + do dekoracji
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 50 g śmietanki 30%
Na dno foremki o średnicy 20-22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy biszkopty.
Mieszamy dokładnie w misce twaróg, śmietankę i cukier puder. W rondelku grzejemy mleko, ściągamy z gazu i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
Do mleka dodajemy po jednej łyżce masy serowej, za każdym razem mieszając dokładnie i powtarzamy to 3 razy. Następnie łączmy obie masy za pomocą trzepaczki.
Dorzucamy umyte borówki i mieszamy łyżką. Masę wykładamy do foremki, wygładzamy powierzchnię i wkładamy na kilka godzin do lodówki, aż się zetnie.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką i polewamy nią gotowy sernik.
Wierzch dekorujemy borówkami i np. miętą oraz pokruszonymi bezami.