Sernik dyniowy

Delikatne, ucierane ciasto. Śliwki w połączeniu z cynamonem i orzechami zapewniają niezwykły smak.

Liczba porcji: 8

Składniki:

Składniki na spód:

  • 160 g ciasteczek korzennych
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera do serników
  • 200 g cukru
  • 6 jajek
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 g dyni, obranej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru

bita śmietana do dekoracji

 

Ciasteczka wsypujemy do malaksera i miksujemy, aż się rozdrobnią. Masło rozpuszczamy w rondelku. Wsypujemy do niego ciastka i mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm i ugniatamy. Pieczemy w 180°C przez 15 minut. Studzimy.

Dynię kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w minimalnej ilości wody, ok. 15 minut, aż będzie miękka. Odcedzamy i w tym samym garnku blendujemy. Zostawiamy do ostygnięcia.

Do dyni miski dodajemy pozostałe składniki i na wolnych obrotach miksujemy jedynie do połączenia składników. Formę z upieczonym spodem obkładamy dokładnie folią aluminiową, żeby nie przemokła w trakcie pieczenia. Wewnątrz boki smarujemy masłem i wlewamy masę serową. Do głębokiej formy lub blachy do piekarnika wstawiamy foremkę z sernikiem i wlewamy tyle wody, żeby sięgała minimum do połowy tortownicy. Dzięki temu sernik będzie się równo piekł, nie będzie rosnąć.

Pieczemy w 160°C przez 1,5 godziny. Zostawiamy najpierw na minimum godzinę w zamkniętym piekarniku. Potem studzimy w temperaturze pokojowej, a na koniec wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy udekorowany rozetkami z bitej śmietany.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności