Delikatne, ucierane ciasto. Śliwki w połączeniu z cynamonem i orzechami zapewniają niezwykły smak.
Liczba porcji: 8
Składniki:
Składniki na spód:
- 160 g ciasteczek korzennych
- 50 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera do serników
- 200 g cukru
- 6 jajek
- 100 g kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 g dyni, obranej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
bita śmietana do dekoracji
Ciasteczka wsypujemy do malaksera i miksujemy, aż się rozdrobnią. Masło rozpuszczamy w rondelku. Wsypujemy do niego ciastka i mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm i ugniatamy. Pieczemy w 180°C przez 15 minut. Studzimy.
Dynię kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w minimalnej ilości wody, ok. 15 minut, aż będzie miękka. Odcedzamy i w tym samym garnku blendujemy. Zostawiamy do ostygnięcia.
Do dyni miski dodajemy pozostałe składniki i na wolnych obrotach miksujemy jedynie do połączenia składników. Formę z upieczonym spodem obkładamy dokładnie folią aluminiową, żeby nie przemokła w trakcie pieczenia. Wewnątrz boki smarujemy masłem i wlewamy masę serową. Do głębokiej formy lub blachy do piekarnika wstawiamy foremkę z sernikiem i wlewamy tyle wody, żeby sięgała minimum do połowy tortownicy. Dzięki temu sernik będzie się równo piekł, nie będzie rosnąć.
Pieczemy w 160°C przez 1,5 godziny. Zostawiamy najpierw na minimum godzinę w zamkniętym piekarniku. Potem studzimy w temperaturze pokojowej, a na koniec wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy udekorowany rozetkami z bitej śmietany.