Sałatka ziemniaczana z ziołami i olejem lnianym

Prosta i zdrowa sałatka ziemniaczana. Zioła można dobrać według własnych upodobań

 

Liczba porcji: 2-3

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków, najlepiej małych
  • 1 pęczek ziół: koperek, natka, oregano, tymianek
  • 1 szalotka
  • 1 duży ogórek kiszony lub 2 małe
  • 2-3 łyżki oleju lnianego
  • Sól, pieprz

Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórkach, aż będą miękkie. Studzimy.

Zioła myjemy i drobno siekamy. Szalotkę i ogórka również drobno kroimy.

Ziemniaki kroimy na pół lub na ćwiartki jeśli są większe. Dodajemy zioła, szalotkę, ogórka i olej. Mieszamy.

Doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej zostawić na 1-2 godziny, żeby sałatka się „przegryzła”.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności