Prosta i zdrowa sałatka ziemniaczana. Zioła można dobrać według własnych upodobań
Liczba porcji: 2-3
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków, najlepiej małych
- 1 pęczek ziół: koperek, natka, oregano, tymianek
- 1 szalotka
- 1 duży ogórek kiszony lub 2 małe
- 2-3 łyżki oleju lnianego
- Sól, pieprz
Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórkach, aż będą miękkie. Studzimy.
Zioła myjemy i drobno siekamy. Szalotkę i ogórka również drobno kroimy.
Ziemniaki kroimy na pół lub na ćwiartki jeśli są większe. Dodajemy zioła, szalotkę, ogórka i olej. Mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej zostawić na 1-2 godziny, żeby sałatka się „przegryzła”.