Bardzo pożywna sałatka, z aromatycznym sosem na bazie ziół i musztardy francuskiej. Idealna na obiad lub kolację
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 800 g młodych ziemniaków
- 300 g bobu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 4 łyżki oliwy
- po kilka gałązek: koperku, natki pietruszki i szczypiorku
- 1 stek wołowy, ok. 250 g
- olej i masło do smażenia
- sól, pieprz
Ziemniaki myjemy dokładnie szczoteczką, nie obieramy. Bób myjemy.
Wkładamy warzywa do osobnych garnków i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut, do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Bób obieramy ze skórki, ziemniaki kroimy na 4 części, mniejsze na pół.
Koperek, natkę iszczypiorek siekamy drobno. Mieszamy razem z oliwą i musztardą. Doprawiamy solą do smaku.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i na gorący wrzucamy stek. Smażymy do zarumienienia z jednej strony i przekładamy na drugą.
Po 2-3 minutach dodajemy ok. łyżkę masła i na mniejszym ogniu podsmażamy dalej stek, podlewając go co chwila stopionym masłem.
Wyciągamy na deskę i dajemy odpocząć ok. 2 minuty. Następnie solimy, pieprzymy obficie i kroimy w cienkie plastry.
W misce mieszamy ziemniaki, bób i sos ziołowy. Przekładamy na talerze i na wierzchu układamy stek.