Sałatka siekana

Świeża sałatka w tajskim stylu z chrupiącymi orzeszkami może być samodzielnym daniem na obiad lub kolację.

Składniki :

  •  ¼ główki młodej kapusty
  •  100 g ryżu brązowego
  •  pół czerwonej cebuli
  •  ¼ czerwonej papryki
  •  garść orzeszków ziemnych, niesolonych
  •  garść sezamu
  • pół pęczka kolendry

Sos:

  •  1 łyżka masła orzechowego
  •  2 łyżki sosu sojowego
  •  2 łyżki soku z limonki
  •  2 łyżki miodu
  •  1 łyżka oleju
  •  sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę posiekaj. Cebulę i paprykę pokrój w paski. Posiekaj kolendrę.

Na suchej patelni upraż przez około 5 minut orzeszki ziemne, ostudź i posiekaj na większe kawałki.

Ugotuj i wystudź ryż.

Połącz składniki sosu.

Połącz ryż i warzywa z sosem.

Posyp orzeszkami, sezamem i kolendrą.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności