Świeża sałatka w tajskim stylu z chrupiącymi orzeszkami może być samodzielnym daniem na obiad lub kolację.
Składniki :
- ¼ główki młodej kapusty
- 100 g ryżu brązowego
- pół czerwonej cebuli
- ¼ czerwonej papryki
- garść orzeszków ziemnych, niesolonych
- garść sezamu
- pół pęczka kolendry
Sos:
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę posiekaj. Cebulę i paprykę pokrój w paski. Posiekaj kolendrę.
Na suchej patelni upraż przez około 5 minut orzeszki ziemne, ostudź i posiekaj na większe kawałki.
Ugotuj i wystudź ryż.
Połącz składniki sosu.
Połącz ryż i warzywa z sosem.
Posyp orzeszkami, sezamem i kolendrą.