Risotto z bobem i boczkiem

Do risotto można używać przeróżnych dodatków. My proponujemy letnią wersję z bobem i boczkiem. Nie jest to najprostsze danie, ale wystarczy trzymać się przepisu i na pewno się uda.

Liczba porcji:  4

Składniki:

  • 250 g ryżu do risotto
  • 300 g bobu
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 50 g parmezanu
  • 250 ml wina białego wytrawnego
  • 650 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki do posypania

Bób gotujemy przez 10 minut we wrzącej wodzie. Studzimy i obieramy ze skórek. Boczek oraz cebulę drobno kroimy.

Parmezan trzemy na drobnych oczkach tarką. W szerokim garnku podsmażamy boczek (jeśli jest mało tłusty dodajemy odrobinę oliwy z oliwek).

Dorzucamy cebulę i chwilę smażymy. Wrzucamy do garnka ryż, mieszamy, żeby dokładnie pokrył się tłuszczem i chwilę podsmażamy. Następnie dolewamy białe wino i dusimy, aż większość wyparuje, co chwilę mieszając. Następnie stopniowo wlewamy bulion, pilnując risotto i często mieszając.

Kolejną partię płynu wlewamy, kiedy ryż zaabsorbuje poprzednią. Na sam koniec dodajemy masło i starty parmezan, dokładnie mieszamy. Dorzucamy bób, mieszamy delikatnie.

Risotto podajemy od razu, posypane natką pietruszki.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności