Risotto a’la milanese

Risotto a’la milanese

Risotto a’la milanese

Liczba porcji: 3-4

Składniki:

  • Ryż do risotto np. Arborio lub Carnaroli 1,5-2szkl.
  • Cebula szalotka 2szt
  • Białe wino wytrawne lub półwytrawne 1 kieliszek
  • Bulion warzywny lub drobiowy 1,5-2l
  • Szafran szczypta (kilka pręcików)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ser parmezan tarty 1,5 szkl.
  • Masło 70g
  • Oliwa do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ocet balsamiczny dobrej jakości do serwowania

Przygotowanie:

Szafran namocz w białym winie. Cebulę drobno posiekaj i obsmaż na oliwie. Do cebuli dodaj ryż i smaż ok 3 min aż stanie się perłowy. Następnie dolej wino i całość wymieszaj. Gotuj aż wino niemal całkowicie odparuje. Całość uzupełnij ciepłym bulionem i gotuj aż płyn niemal całkowicie odparuje. Czynność powtórz aż ryż będzie „al.’dente”. Risotto zestaw z kuchenki. Dodaj pokrojone masło oraz parmezan i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem a następnie odstaw pod przykryciem na ok 5 min. Risotto nie może być zbyt gęste. Powinno być lekko lejące się – w razie potrzeby uzupełnij je bulionem aby uzyskać dobrą konsystencję. Serwuj skropione dobrej jakości octem balsamicznym.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności