Risotto a’la milanese
Liczba porcji: 3-4
Składniki:
- Ryż do risotto np. Arborio lub Carnaroli 1,5-2szkl.
- Cebula szalotka 2szt
- Białe wino wytrawne lub półwytrawne 1 kieliszek
- Bulion warzywny lub drobiowy 1,5-2l
- Szafran szczypta (kilka pręcików)
- Sól i pieprz do smaku
- Ser parmezan tarty 1,5 szkl.
- Masło 70g
- Oliwa do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
- Ocet balsamiczny dobrej jakości do serwowania
Przygotowanie:
Szafran namocz w białym winie. Cebulę drobno posiekaj i obsmaż na oliwie. Do cebuli dodaj ryż i smaż ok 3 min aż stanie się perłowy. Następnie dolej wino i całość wymieszaj. Gotuj aż wino niemal całkowicie odparuje. Całość uzupełnij ciepłym bulionem i gotuj aż płyn niemal całkowicie odparuje. Czynność powtórz aż ryż będzie „al.’dente”. Risotto zestaw z kuchenki. Dodaj pokrojone masło oraz parmezan i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem a następnie odstaw pod przykryciem na ok 5 min. Risotto nie może być zbyt gęste. Powinno być lekko lejące się – w razie potrzeby uzupełnij je bulionem aby uzyskać dobrą konsystencję. Serwuj skropione dobrej jakości octem balsamicznym.