Quesadilla z awokado i czerwoną fasolą

Quesadilla to pyszna meksykańska przekąska. Do nadzienia można użyć ulubionych składników, ale podstawowym jest ser. Podajemy ją na ciepło

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 placki tortilli
  • 1 awokado
  • 1 papryka
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 300 g sera żółtego
  • do podania: szczypiorek lub kolendra, sos np. pomidorowy

Ser ścieramy na tarce. Awokado i paprykę kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedzamy. Na dużej patelni układamy jeden placek tortilli. Na niego wykładamy połowę wszystkich składników i przykrywamy drugim plackiem. Podsmażamy pod przykryciem przez kilka minut, na małym ogniu, aż tortilla się zarumieni. Przewracamy ostrożnie na drugą stronę i znowu podsmażamy kilka minut pod przykrywką. Proces powtarzamy z drugą quesadillą. Kroimy na 4-6 kawałków. Podajemy na ciepło z wybranym sosem, posypane np. szczypiorkiem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności