Quesadilla to pyszna meksykańska przekąska. Do nadzienia można użyć ulubionych składników, ale podstawowym jest ser. Podajemy ją na ciepło
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 4 placki tortilli
- 1 awokado
- 1 papryka
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 300 g sera żółtego
- do podania: szczypiorek lub kolendra, sos np. pomidorowy
Ser ścieramy na tarce. Awokado i paprykę kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedzamy. Na dużej patelni układamy jeden placek tortilli. Na niego wykładamy połowę wszystkich składników i przykrywamy drugim plackiem. Podsmażamy pod przykryciem przez kilka minut, na małym ogniu, aż tortilla się zarumieni. Przewracamy ostrożnie na drugą stronę i znowu podsmażamy kilka minut pod przykrywką. Proces powtarzamy z drugą quesadillą. Kroimy na 4-6 kawałków. Podajemy na ciepło z wybranym sosem, posypane np. szczypiorkiem.