Domowe i smaczne danie urozmaicone o dodatek pieczarek. Do jego przygotowania można również użyć mięsa z rosołu.
Składniki:
- 400 g mięsa z kurczaka (lub gotowanego mięsa z rosołu)
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokrój na większe kawałki i ugotuj w wodzie lub bulionie do miękkości, około 30 minut. Wystudź.
Cebulę podsmaż na łyżce oleju. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki i smaż aż woda odparuje. Wystudź.
Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj w osolonej wodzie i jeszcze gorące przeciśnij przez praskę.
Drugą część ziemniaków zetrzyj na tarce o małych oczkach. Włóż do ściereczki i wyciśnij z nadmiaru wody. Odłóż wodę na 5 minut. Wylej ją i zbierz skrobię, która osiadła na dnie miski. Skrobię dodaj do tartych ziemniaków.
Połącz ugotowane i starte ziemniaki, jajko i oba rodzaje mąki.
Mięso, pieczarki i cebulę zmiel w maszynce lub rozdrobnij w malakserze.
Formuj z farszu mięsnego kulki wielkości orzecha włoskiego.
Posyp dłonie mąką. Z masy ziemniaczanej odrywaj kawałki i formuj nieduże placuszki, zawijaj w nie mięsny farsz i formuj duże kule.
Gotuj pyzy partiami po 5-6 sztuk w osolonej wodzie z odrobiną oleju przez około 5 minut od wypłynięcia.
Podaj z podsmażoną cebulką lub roztopionym masłem.