Pyzy z mięsem i pieczarkami

Domowe i smaczne danie urozmaicone o dodatek pieczarek. Do jego przygotowania można również użyć mięsa z rosołu.

Składniki:

  •  400 g mięsa z kurczaka (lub gotowanego mięsa z rosołu)
  •  200 g pieczarek
  •  1 cebula
  •  1 kg ziemniaków
  •  1 jajko
  •  3 łyżki mąki pszennej
  •  3 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  olej
  •  sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokrój na większe kawałki i ugotuj w wodzie lub bulionie do miękkości, około 30 minut. Wystudź.

Cebulę podsmaż na łyżce oleju. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki i smaż aż woda odparuje. Wystudź.

Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj w osolonej wodzie i jeszcze gorące przeciśnij przez praskę.

Drugą część ziemniaków zetrzyj na tarce o małych oczkach. Włóż do ściereczki i wyciśnij z nadmiaru wody. Odłóż wodę na 5 minut. Wylej ją i zbierz skrobię, która osiadła na dnie miski. Skrobię dodaj do tartych ziemniaków.

Połącz ugotowane i starte ziemniaki, jajko i oba rodzaje mąki.

Mięso, pieczarki i cebulę zmiel w maszynce lub rozdrobnij w malakserze.

Formuj z farszu mięsnego kulki wielkości orzecha włoskiego.

Posyp dłonie mąką. Z masy ziemniaczanej odrywaj kawałki i formuj nieduże placuszki, zawijaj w nie mięsny farsz i formuj duże kule.

Gotuj pyzy partiami po 5-6 sztuk w osolonej wodzie z odrobiną oleju przez około 5 minut od wypłynięcia.

Podaj z podsmażoną cebulką lub roztopionym masłem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności