Domowe i proste w przygotowaniu bułki to pyszny dodatek do słodkiego lub wytrawnego śniadania.
Składniki na 8 sporych bułek:
- 370 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 7 g suszonych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i solą.
2. Dodaj ciepłą wodę i mieszaj do czasu aż wszystkie składniki połączą się. Możesz to zrobić w misce lub w misie robota planetarnego z hakiem do ciast drożdżowych.
3. Przykryj miskę ściereczką i odłóż ciasto na około godzinę, do podwojenia objętości.
4. Wyjmij ciasto z miski, podziel na 8 równych części i uformuj bułeczki. Zrób przedziałek przyciskając drewniany patyczek po środku każdej bułki.
5. Każdą z nich ułóż w dużej odległości od siebie na płaskiej blasze do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Bułki przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz bułki przez około 15 minut.
Do tego przepisu polecamy zestaw noży