Włoski przysmak do przygotowania na patelni. Alternatywa na letni sezon, bez konieczności rozgrzewania piekarnika.
Składniki na 1 pizzę :
- 150 g mąki
- 100 ml ciepłej wody
- 10 g świeżych drożdży
- łyżeczka oliwy
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Sos:
- 100 g passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
Do podania: mozzarella i oliwki
Przygotowanie:
Drożdże połącz z wodą.
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier. Dodaj rozpuszczone drożdże i oliwę.
Zagnieć gładkie ciasto i odłóż do wyrośnięcia na około 45-60 minut.
W tym czasie przygotuj składniki oraz sos.
Wymieszaj passatę z przyprawami, koncentratem oraz zgniecionym ząbkiem czosnku.
Rozgrzej oliwę na patelni. Przygotuj pokrywkę.
Ciasto wyrób przez chwilę i uformuj okrąg wielkości patelni.
Połóż je na patelni i smaż prze około 2-3 minuty, przewróć ciasto i posmaruj sosem. Połóż ulubione składniki, np. ser i oliwki.
Przykryj patelnię pokrywką i smaż około 7-8 minut.
Podawaj na gorąco.