Pizza z patelni

Włoski przysmak do przygotowania na patelni. Alternatywa na letni sezon, bez konieczności rozgrzewania piekarnika.

Składniki na 1 pizzę :

  • 150 g mąki
  • 100 ml ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • łyżeczka oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

 

Sos:

  • 100 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku

Do podania: mozzarella i oliwki

Przygotowanie:

Drożdże połącz z wodą.

W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier. Dodaj rozpuszczone drożdże i oliwę.

Zagnieć gładkie ciasto i odłóż do wyrośnięcia na około 45-60 minut.

W tym czasie przygotuj składniki oraz sos.

Wymieszaj passatę z przyprawami, koncentratem oraz zgniecionym ząbkiem czosnku.

Rozgrzej oliwę na patelni. Przygotuj pokrywkę.

Ciasto wyrób przez chwilę i uformuj okrąg wielkości patelni.

Połóż je na patelni i smaż prze około 2-3 minuty, przewróć ciasto i posmaruj sosem. Połóż ulubione składniki, np. ser i oliwki.

Przykryj patelnię pokrywką i smaż około 7-8 minut.

Podawaj na gorąco.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności