Pierogi z borówkami – La Bonita

Pierogi z borówkami

Pierogi na słodko, podawane jako danie główne lub deser przywrócą wspomnienia z dzieciństwa.

Składniki dla 4-5 osób:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła

Nadzienie:

  •  250 g borówki amerykańskiej
  •  łyżka cukru

Do podania:

  •  jogurt grecki
  •  cukier

 

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj olej lub masło.
  2. Zalej całość wrzącą wodą, zamieszaj.
  3. Gdy całość przestygnie zacznij ugniatać ciasto.
  4. Ciasto powinno być ciepłe i elastyczne.
  5. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 mm i wykrajaj z niego okręgi przy pomocy np. szklanki.
  6. Borówki połącz z cukrem.
  7. Na każdy kawałek ciasta nakładaj po kilka borówek, zlep brzegi.
  8. Pierogi wkładaj do wrzącej wody, gotuj około 2-3 minuty od wypłynięcia.
  9. Podaj z jogurtem lub śmietaną i cukrem.

 

Joanna Byczkiewicz –  www.instagram.com/o_pietruszka_blog

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności