Pierogi na słodko, podawane jako danie główne lub deser przywrócą wspomnienia z dzieciństwa.
Składniki dla 4-5 osób:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml wrzącej wody
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
Nadzienie:
- 250 g borówki amerykańskiej
- łyżka cukru
Do podania:
- jogurt grecki
- cukier
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj olej lub masło.
- Zalej całość wrzącą wodą, zamieszaj.
- Gdy całość przestygnie zacznij ugniatać ciasto.
- Ciasto powinno być ciepłe i elastyczne.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 mm i wykrajaj z niego okręgi przy pomocy np. szklanki.
- Borówki połącz z cukrem.
- Na każdy kawałek ciasta nakładaj po kilka borówek, zlep brzegi.
- Pierogi wkładaj do wrzącej wody, gotuj około 2-3 minuty od wypłynięcia.
- Podaj z jogurtem lub śmietaną i cukrem.