W trakcie diety nie trzeba rezygnować z ziemniaków. Podane z niskotłuszczowym i wysokobiałkowym dipem stanowią świetną przekąskę. Dzięki wcześniejszemu ugotowaniu ziemniaki będą bardziej chrupiące po upieczeniu
Liczba porcji: 2-3
Składniki:
Składniki na ciasto
- 8 średnich ziemniaków
- 100 g sera feta
- 4 czubate łyżki skyru
- 1 mały pęczek ziół, np. Natka, szczypiorek, koperek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ulubionej przyprawy, np. za’atar
- sól, pieprz
Umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie, aż będą al dente.
Odcedzamy i kroimy w łódeczki. Polewamy oliwą, posypujemy przyprawą i pieczemy przez 20-25 minut w temp. 220°C.
W międzyczasie rozdrabniamy fetę widelcem, dodajemy skry, posiekane zioła i mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Upieczone ziemniaki podajemy z dipem.