Pieczone ziemniaki z dipem wysokobiałkowym

W trakcie diety nie trzeba rezygnować z ziemniaków. Podane z niskotłuszczowym i wysokobiałkowym dipem stanowią świetną przekąskę. Dzięki wcześniejszemu ugotowaniu ziemniaki będą bardziej chrupiące po upieczeniu

Liczba porcji: 2-3

Składniki:

Składniki na ciasto

  • 8 średnich ziemniaków
  • 100 g sera feta
  • 4 czubate łyżki skyru
  • 1 mały pęczek ziół, np. Natka, szczypiorek, koperek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ulubionej przyprawy, np. za’atar
  • sól, pieprz

Umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie, aż będą al dente.
Odcedzamy i kroimy w łódeczki. Polewamy oliwą, posypujemy przyprawą i pieczemy przez 20-25 minut w temp. 220°C.

W międzyczasie rozdrabniamy fetę widelcem, dodajemy skry, posiekane zioła i mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Upieczone ziemniaki podajemy z dipem.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności