Paska

Paska to tradycyjna ukraińska babka drożdżowa, którą wkłada się do świątecznego koszyczka. Do jej upieczenia będziemy potrzebować specjalnej foremki jak do włoskiego panettone.

Składniki:

  • 25 g drożdży
  • 240 g cukru
  • 700 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 70 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g rodzynek

Lukier królewski:

  • 1 białko jaja
  • 100 g cukru pudru

Z drożdży, mleka, 2 łyżek mąki i łyżki cukru robimy zaczyn. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Odsączamy. Masło roztapiamy w rondelku.

Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy razem z zaczynem (bez rodzynek), aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż podwoi objętość. Do wyrośniętego ciasta dodajemy rodzynki, zagniatamy i dzielimy na 2 części. Każdą wkładamy do papierowej formy o średnicy 15 cm. Odstawiamy, aż ciasto podwoi objętość. Następnie pieczemy w temperaturze 180°C (góra/dół) przez 30-40 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Cukier puder ucieramy z białkiem i polewamy nim ostudzone babki. Dekorujemy według uznania, np. jadalnymi kwiatami.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności