Paska to tradycyjna ukraińska babka drożdżowa, którą wkłada się do świątecznego koszyczka. Do jej upieczenia będziemy potrzebować specjalnej foremki jak do włoskiego panettone.
Składniki:
- 25 g drożdży
- 240 g cukru
- 700 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50 g kwaśnej śmietany
- 70 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 100 g rodzynek
Lukier królewski:
- 1 białko jaja
- 100 g cukru pudru
Z drożdży, mleka, 2 łyżek mąki i łyżki cukru robimy zaczyn. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Odsączamy. Masło roztapiamy w rondelku.
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy razem z zaczynem (bez rodzynek), aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż podwoi objętość. Do wyrośniętego ciasta dodajemy rodzynki, zagniatamy i dzielimy na 2 części. Każdą wkładamy do papierowej formy o średnicy 15 cm. Odstawiamy, aż ciasto podwoi objętość. Następnie pieczemy w temperaturze 180°C (góra/dół) przez 30-40 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Cukier puder ucieramy z białkiem i polewamy nim ostudzone babki. Dekorujemy według uznania, np. jadalnymi kwiatami.