Parmigiana

Parmigiana to włoska zapiekanka z bakłażanów i sera. Można użyć jednego rodzaju sera lub połączyć np. parmezan i mozzarellę.

Liczba porcji: 4-6

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 1 cebula
  • 800 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • 300 g sera – parmezanu, mozzarelli lub obu

Bakłażany kroimy w plastry wzdłuż. Posypujemy z każdej strony solą i zostawiamy tak na godzinę. Dzięki temu pozbędziemy się goryczy.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa.

Dodajemy passatę oraz listki bazylii. Gotujemy ok. 30 minut.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności