Panzanella

Panzanella to włoska sałatka, oryginalnie zawierająca jedynie pomidory, chleb i czerwoną cebulę. Można jednak ją modyfikować i dodawać inne warzywa czy zioła. To świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2 duże kromki chleba, najlepiej na zakwasie
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia
  • 2 duże garści miksu sałat
  • sól morska

Chleb kroimy na grubą kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju na złote grzanki. Cebulę kroimy w piórka, pomidory w cząstki. Na dno miski wlewamy oliwę i ocet. Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy. Podajemy od razu

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności