Klasyczne danie kuchni tajskiej. Wymaga specyficznych składników, ale poza tym jest szybkie i proste w przygotowaniu. Zamiast tofu świetnie sprawdzi się kurczak lub krewetki.
Liczba porcji: 2-3
Składniki:
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 200 g makaronu ryżowego, wcześniej namoczonego w wodzie
- 200-300 ml wody
- 200 g tofu
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 cebulki dymki
- 50 g kiełków, np do stir fry, fasoli mung lub słonecznika
- 30 g orzeszków ziemnych
- olej kokosowy do smażenia
- do podania: limonki
Łączymy ze sobą składniki na sos: pastę z tamaryndowca, cukier, sos rybny i sojowy. W patelni wok rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy pokrojone w kostkę tofu. Przekładamy do miseczki. Do woka dodajemy jeszcze 1 łyżkę oleju, wrzucamy posiekany czosnek i jasnozieloną część dymki (szczypiorek zostawiamy do podania). Chwilę smażymy, następnie wrzucamy z powrotem tofu oraz namoczony makaron ryżowy.
Wlewamy sos i cały czas mieszając podsmażamy co chwilę podlewając wodą, aż makaron zmięknie.
Na koniec dorzucamy posiekane orzeszki ziemne i kiełki. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem i limonką