Pad thai z tofu

Klasyczne danie kuchni tajskiej. Wymaga specyficznych składników, ale poza tym jest szybkie i proste w przygotowaniu. Zamiast tofu świetnie sprawdzi się kurczak lub krewetki.

Liczba porcji: 2-3

Składniki:

  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200 g makaronu ryżowego, wcześniej namoczonego w wodzie
  • 200-300 ml wody
  • 200 g tofu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 cebulki dymki
  • 50 g kiełków, np do stir fry, fasoli mung lub słonecznika
  • 30 g orzeszków ziemnych
  • olej kokosowy do smażenia
  • do podania: limonki

Łączymy ze sobą składniki na sos: pastę z tamaryndowca, cukier, sos rybny i sojowy. W patelni wok rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy pokrojone w kostkę tofu. Przekładamy do miseczki. Do woka dodajemy jeszcze 1 łyżkę oleju, wrzucamy posiekany czosnek i jasnozieloną część dymki (szczypiorek zostawiamy do podania). Chwilę smażymy, następnie wrzucamy z powrotem tofu oraz namoczony makaron ryżowy.
Wlewamy sos i cały czas mieszając podsmażamy co chwilę podlewając wodą, aż makaron zmięknie.
Na koniec dorzucamy posiekane orzeszki ziemne i kiełki. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem i limonką

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności