Idealne jesienne, rozgrzewające śniadanie.
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 8 łyżek płatków owsianych górskich
- 300 ml wody
- 250 ml mleka
- 2 jabłka
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- miód i orzechy do podania
Do rondelka wsypujemy płatki i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu, aż płyn się wchłonie. Następnie dolewamy mleko i ponownie gotujemy, powoli, od czasu do czasu mieszając. Na tym etapie możemy posłodzić owsiankę do smaku.
W tym czasie przygotowujemy jabłka. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę (możemy obrać ze skórki, ale nie trzeba). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka oraz cynamon. Podsmażamy owoce, aż się zarumienią i zmiękną.
Owsiankę przekładamy do miseczek, dekorujemy jabłkami. Możemy posypać wybranymi orzechami i polać miodem.