Owsianka ze smażonymi jabłkami

Idealne jesienne, rozgrzewające śniadanie.

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 8 łyżek płatków owsianych górskich
  • 300 ml wody
  • 250 ml mleka
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • miód i orzechy do podania

Do rondelka wsypujemy płatki i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu, aż płyn się wchłonie. Następnie dolewamy mleko i ponownie gotujemy, powoli, od czasu do czasu mieszając. Na tym etapie możemy posłodzić owsiankę do smaku.

W tym czasie przygotowujemy jabłka. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę (możemy obrać ze skórki, ale nie trzeba). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka oraz cynamon. Podsmażamy owoce, aż się zarumienią i zmiękną.

Owsiankę przekładamy do miseczek, dekorujemy jabłkami. Możemy posypać wybranymi orzechami i polać miodem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności