Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami

Niebanalny pomysł na podanie klasyka, jakim są naleśniki. Karmelizowane gruszki można przygotować wcześniej i przechowywać kilka dni w lodówce.

 

Liczba porcji: 6

Składniki na karmelizowane gruszki:

  • 2-3 gruszki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu

Składniki na naleśniki:

  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 140 g mąki pszennej

do podania: kremowy serek, mięta

 

Gruszki kroimy w kostkę, pozbawiamy gniazd nasiennych. Jeśli mają grubą skórkę możemy je wcześniej obrać. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy gruszki i dusimy ok. 5 minut. Następnie polewamy miodem i ponownie podsmażamy, aż się skarmelizują.

 

Składniki na naleśniki łączymy za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki. Odstawiamy na minimum 5 minut. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy mleka. Na rozgrzaną patelnię do naleśników wylewamy porcję ciasta. Smażymy naleśniki po kilka minut z każdej strony.

Wnętrze naleśników smarujemy serkiem, dodajemy gruszki i zawijamy lub składamy w trójkąty.

Podajemy od razu.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności