Niebanalny pomysł na podanie klasyka, jakim są naleśniki. Karmelizowane gruszki można przygotować wcześniej i przechowywać kilka dni w lodówce.
Liczba porcji: 6
Składniki na karmelizowane gruszki:
- 2-3 gruszki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
Składniki na naleśniki:
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 140 g mąki pszennej
do podania: kremowy serek, mięta
Gruszki kroimy w kostkę, pozbawiamy gniazd nasiennych. Jeśli mają grubą skórkę możemy je wcześniej obrać. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy gruszki i dusimy ok. 5 minut. Następnie polewamy miodem i ponownie podsmażamy, aż się skarmelizują.
Składniki na naleśniki łączymy za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki. Odstawiamy na minimum 5 minut. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy mleka. Na rozgrzaną patelnię do naleśników wylewamy porcję ciasta. Smażymy naleśniki po kilka minut z każdej strony.
Wnętrze naleśników smarujemy serkiem, dodajemy gruszki i zawijamy lub składamy w trójkąty.
Podajemy od razu.