Mini pizze to świetna alternatywa dla kanapki do szkoły czy pracy. Świetnie smakują na zimno i na gorąco.
Liczba porcji: 8
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 5 g drożdży w proszku instant
- 1 łyżeczka soli
- 200 g ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
Dodatki:
- 200 g sosu pomidorowego
- 100 g sera żółtego
- 50 g pieczarek
- 50 g salami
- 30 g kukurydzy z puszki
Składniki na ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 45-60 minut. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki i salami kroimy w plasterki.
Piekarnik rozgrzewamy do 250°C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą rozciągamy na cienki placek za pomocą dłoni i układamy na małym kawałku papieru do pieczenia. Każdy placek smarujemy sosem, posypujemy serem i układamy pozostałe dodatki. Pieczemy w 2 partiach po ok. 10 minut, aż będą ładnie zarumienione