Mini pizze

Mini pizze to świetna alternatywa dla kanapki do szkoły czy pracy. Świetnie smakują na zimno i na gorąco.

Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 5 g drożdży w proszku instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy

Dodatki:

  • 200 g sosu pomidorowego
  • 100 g sera żółtego
  • 50 g pieczarek
  • 50 g salami
  • 30 g kukurydzy z puszki

Składniki na ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 45-60 minut. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki i salami kroimy w plasterki.

Piekarnik rozgrzewamy do 250°C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą rozciągamy na cienki placek za pomocą dłoni i układamy na małym kawałku papieru do pieczenia. Każdy placek smarujemy sosem, posypujemy serem i układamy pozostałe dodatki. Pieczemy w 2 partiach po ok. 10 minut, aż będą ładnie zarumienione

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności