Tiramisu to klasyczny włoski deser. Najważniejsze w nim to dobrej jakości składniki. My proponujemy wakacyjną wersję z malinami.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 3-4 łyżeczki mielonej kawy
- 2 jajka
- 50 g cukru pudru
- 100 g włoskich biszkoptów
- 200 g malin
- 2 łyżki cukru
- do dekoracji: kakao
Zaparzamy szklankę mocnej, czarnej kawy. Zostawiamy do ostygnięcia. Maliny mieszamy w rondelku z cukrem i dusimy na średnim ogniu, aż otrzymamy gęstą, malinową masę.
Skorupki jajek sparzamy gorącą wodą. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na jasny, puszysty krem. Dodajemy schłodzone mascarpone i ponownie ubijamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy z mascarpone. Delikatnie mieszamy.
Biszkopty łamiemy na mniejsze części, maczamy w kawie i przekładamy w szklankach na przemian z kremem i masą malinową.
Wierzch dekorujemy kakao i malinami. Przed podaniem schładzamy przez kilka godzin.