Malinowe tiramisu – La Bonita

Malinowe tiramisu

Tiramisu to klasyczny włoski deser. Najważniejsze w nim to dobrej jakości składniki. My proponujemy wakacyjną wersję z malinami.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżeczki mielonej kawy
  • 2 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g włoskich biszkoptów
  • 200 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • do dekoracji: kakao

Zaparzamy szklankę mocnej, czarnej kawy. Zostawiamy do ostygnięcia. Maliny mieszamy w rondelku z cukrem i dusimy na średnim ogniu, aż otrzymamy gęstą, malinową masę.

Skorupki jajek sparzamy gorącą wodą. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na jasny, puszysty krem. Dodajemy schłodzone mascarpone i ponownie ubijamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy z mascarpone. Delikatnie mieszamy.

Biszkopty łamiemy na mniejsze części, maczamy w kawie i przekładamy w szklankach na przemian z kremem i masą malinową.

Wierzch dekorujemy kakao i malinami. Przed podaniem schładzamy przez kilka godzin.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności