Makaron z pietruszkowym pesto

Bardzo szybki i prosty przepis na pastę. Natka pietruszki jest bardzo zdrowa – ma mnóstwo witaminy C oraz żelaza, więc warto często po nią sięgać.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 50 g migdałów
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 10 g parmezanu
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól, pieprz
  • 400 g makaronu spaghetti

Makaron gotujemy w dużym garnku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Migdały podprażamy na suchej patelni. Natkę, migdały, oliwę, parmezan i sok z cytryny blendujemy razem na pesto. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował i dodajemy pesto. Mieszamy delikatnie tak, żeby sos pokrył cały makaron. Podajemy od razu.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności