Bardzo szybki i prosty przepis na pastę. Natka pietruszki jest bardzo zdrowa – ma mnóstwo witaminy C oraz żelaza, więc warto często po nią sięgać.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 50 g migdałów
- 70 g oliwy z oliwek
- 10 g parmezanu
- sok z 1/4 cytryny
- sól, pieprz
- 400 g makaronu spaghetti
Makaron gotujemy w dużym garnku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Migdały podprażamy na suchej patelni. Natkę, migdały, oliwę, parmezan i sok z cytryny blendujemy razem na pesto. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował i dodajemy pesto. Mieszamy delikatnie tak, żeby sos pokrył cały makaron. Podajemy od razu.