Makaron z pieczoną dynią i szpinakiem

Szybki, sycący i niebanalny pomysł na jesienny obiad.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 150 g szpinaku
  • 300 g upieczonej dyni
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek 

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy pokrojoną w paski cebulę, wraz z miodem. Kiedy cebula się skarmelizuje dodajemy pestki dyni oraz szpinak. Podsmażamy, aż szpinak zmięknie. Dodajemy wcześniej upieczoną dynię, pokrojoną w kostkę oraz ugotowany makaron. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy 1-2 łyżkami oliwy. Makaron podajemy na ciepło posypany pokruszonym serem feta.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności