Ziołowe pesto to szybki i prosty sposób na obiad. Pesto można podać z różnymi rodzajami makaronów.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1,5 szklanki liści bazylii
- 0,5 szklanki liści mięty
- 50 g orzechów włoskich
- 35 g parmezanu
- 1/2 cytryny
- ok. 75 ml oliwy z oliwek
- 400 g makaronu
- sól
W dużym garnku zagotowujemy mocno osoloną wodę. W międzyczasie przygotowujemy pesto.
Orzechy lekko podprażamy na suchej patelni. Parmezan ścieramy na cienkich oczkach.
W wysokim naczyniu umieszczamy liście ziół, orzechy, parmezan i oliwę z oliwek (ilość można modyfikować w zależności jak gęste chcemy otrzymać pesto.
Wszystko blendujemy na gładko blenderem. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą.
W garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy pesto i mieszamy.
Podajemy od razu po przygotowaniu.