Makaron z pesto bazyliowo-miętowym

Ziołowe pesto to szybki i prosty sposób na obiad. Pesto można podać z różnymi rodzajami makaronów.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1,5 szklanki liści bazylii
  • 0,5 szklanki liści mięty
  • 50 g orzechów włoskich
  • 35 g parmezanu
  • 1/2 cytryny
  • ok. 75 ml oliwy z oliwek
  • 400 g makaronu
  • sól

W dużym garnku zagotowujemy mocno osoloną wodę. W międzyczasie przygotowujemy pesto.

Orzechy lekko podprażamy na suchej patelni. Parmezan ścieramy na cienkich oczkach.

W wysokim naczyniu umieszczamy liście ziół, orzechy, parmezan i oliwę z oliwek (ilość można modyfikować w zależności jak gęste chcemy otrzymać pesto.

Wszystko blendujemy na gładko blenderem. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą.

W garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy pesto i mieszamy.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności