Makaron z cukinii z boczkiem i śmietaną – La Bonita

Makaron z cukinii z boczkiem i śmietaną

Szybkie danie na obiad lub kolację. Sezonową cukinię uzupełniają smaczne dodatki w postaci boczku, parmezanu i słodkiej śmietanki.

Składniki dla 1-2 osób:

  • 1 duża cukinia
  •  2-3 plastry boczku
  •  50 ml słodkiej śmietanki 
  • 50 g tartego parmezanu
  •  sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cukinię umyj, pozbaw końców i pokrój, np. przy pomocy obieraczki do warzyw na cienkie paski a następnie na paseczki przypominające makaron spaghetti.

2. Na patelni połóż plastry boczku. Poczekaj aż wytopi się z nich tłuszcz. Obróć.

3. Zdejmij boczek z patelni i ostudź.

4. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cukinię przez 3-4 minuty.

5. Dodaj śmietankę, parmezan, sól i świeżo mielony pieprz.

6. Podgrzewaj prze chwilę i podawaj jeszcze ciepłe.

 

Joanna Byczkiewicz –  www.instagram.com/o_pietruszka_blog

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności