Szybkie danie na obiad lub kolację. Sezonową cukinię uzupełniają smaczne dodatki w postaci boczku, parmezanu i słodkiej śmietanki.
Składniki dla 1-2 osób:
- 1 duża cukinia
- 2-3 plastry boczku
- 50 ml słodkiej śmietanki
- 50 g tartego parmezanu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cukinię umyj, pozbaw końców i pokrój, np. przy pomocy obieraczki do warzyw na cienkie paski a następnie na paseczki przypominające makaron spaghetti.
2. Na patelni połóż plastry boczku. Poczekaj aż wytopi się z nich tłuszcz. Obróć.
3. Zdejmij boczek z patelni i ostudź.
4. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cukinię przez 3-4 minuty.
5. Dodaj śmietankę, parmezan, sól i świeżo mielony pieprz.
6. Podgrzewaj prze chwilę i podawaj jeszcze ciepłe.