Prosta ale nieoczywista sałatka z połączenia kaszy bulgur, arbuza i sera halloumi. Orzeźwiająca pozycja na lato.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 250 g kaszy bulgur
- 50 g łuskanych ziaren słonecznika
- 300 g arbuza
- 250 g sera halloumi
- 1/2 cytryny
- 1 mały pęczek bazylii
- kilka gałązek mięty
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Na suchej patelni prażymy słonecznik. Na tej samej patelni lekko posmarowanej oliwą smażymy pokrojony w plastry ser halloumi.
Arbuza kroimy w mniejsze kawałki. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodajemy słonecznik, posiekaną miętę i bazylię, wyciśnięty sok z cytryny. Doprawiamy solą i mieszamy.
Wykładamy na talerze i układamy na wierzchu arbuza oraz ser. Możemy podawać na ciepło lub zimno.