Letnia sałatka z halloumi i kaszą bulgur

Prosta ale nieoczywista sałatka z połączenia kaszy bulgur, arbuza i sera halloumi. Orzeźwiająca pozycja na lato.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 250 g kaszy bulgur
  • 50 g łuskanych ziaren słonecznika
  • 300 g arbuza
  • 250 g sera halloumi
  • 1/2 cytryny
  • 1 mały pęczek bazylii
  • kilka gałązek mięty
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Na suchej patelni prażymy słonecznik. Na tej samej patelni lekko posmarowanej oliwą smażymy pokrojony w plastry ser halloumi.

Arbuza kroimy w mniejsze kawałki. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodajemy słonecznik, posiekaną miętę i bazylię, wyciśnięty sok z cytryny. Doprawiamy solą i mieszamy.

Wykładamy na talerze i układamy na wierzchu arbuza oraz ser. Możemy podawać na ciepło lub zimno.

 

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności