Kurki idealnie komponują się z kaszą, a dzięki dodatkowi suszonych pomidorów i płatków drożdżowych danie jest jeszcze bardziej pełne smaków.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 150 g kaszy pęczak
- 200 g kurek
- 5-6 suszonych pomidorów
- 450 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- do podania: świeży tymianek, płatki drożdżowe
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę na złoto.
Dodajemy kaszę, pokrojone w kostkę pomidory i 400 ml bulionu. Przykrywamy i dusimy, co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie płyn. W razie potrzeby dolewamy resztę bulionu.
W międzyczasie oczyszczamy kurki. Kiedy kasza będzie miękka dodajemy 1-2 łyżki oleju oraz grzyby.
Podsmażamy 2-3 minutę, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy na ciepło, posypane płatkami drożdżowymi i tymiankiem