Kaszotto z kurkami

Kurki idealnie komponują się z kaszą, a dzięki dodatkowi suszonych pomidorów i płatków drożdżowych danie jest jeszcze bardziej pełne smaków.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 150 g kaszy pęczak
  • 200 g kurek
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 450 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • do podania: świeży tymianek, płatki drożdżowe

Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę na złoto.

Dodajemy kaszę, pokrojone w kostkę pomidory i 400 ml bulionu. Przykrywamy i dusimy, co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie płyn. W razie potrzeby dolewamy resztę bulionu.

W międzyczasie oczyszczamy kurki. Kiedy kasza będzie miękka dodajemy 1-2 łyżki oleju oraz grzyby.

Podsmażamy 2-3 minutę, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy na ciepło, posypane płatkami drożdżowymi i tymiankiem

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności