Jesienna zupa z wędzoną kiełbasą i jarmużem

Bardzo sycąca, rozgrzewająca zupa z kiełbasą i jarmużem. Pachnie wędzonką i majerankiem, w smaku trochę przypomina grochówkę, ale jest duże lżejsza i delikatniejsza w smaku.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 300 g wędzonej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 duże ziemniaki
  • 250 g dyni piżmowej
  • 500 ml bulionu
  • 50 g jarmużu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do podania

Kiełbasę kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka z odrobiną oleju i podsmażamy na złoto.

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka i chwilę podsmażamy z kiełbasą.

Wlewamy bulion, wsypujemy majeranek i tymianek. Gotujemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie.

Wtedy dorzucamy świeży jarmuż i gotujemy jeszcze 5 minut.

Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności