Bardzo sycąca, rozgrzewająca zupa z kiełbasą i jarmużem. Pachnie wędzonką i majerankiem, w smaku trochę przypomina grochówkę, ale jest duże lżejsza i delikatniejsza w smaku.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 300 g wędzonej kiełbasy
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 duże ziemniaki
- 250 g dyni piżmowej
- 500 ml bulionu
- 50 g jarmużu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
- natka pietruszki do podania
Kiełbasę kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka z odrobiną oleju i podsmażamy na złoto.
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka i chwilę podsmażamy z kiełbasą.
Wlewamy bulion, wsypujemy majeranek i tymianek. Gotujemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Wtedy dorzucamy świeży jarmuż i gotujemy jeszcze 5 minut.
Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.