Jabłka w karmelu

Jabłka w karmelu to pyszna słodka przekąska, nie tylko na Halloween!

Chociaż wtedy zrobi największą furorę. Dla lepszego efektu do karmelu możemy dodać czerwonego barwnika do żywności

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 500 g cukru
  • 70 ml wody
  • czerwony barwnik do żywności (opcjonalnie)
  • patyczki do szaszłyków lub gałązki

Jabłka myjemy i wycieramy. W małym garnku umieszczamy cukier, wodę i barwnik (ilość będzie zależna od napigmentowania barwnika). Wszystko mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Od tej pory już nie mieszamy i pozwalamy cukrowi się skarmelizować. Gdy będzie gęsty ściągamy z ognia.

Z jabłek wyciągamy ogonki i w ich miejsce wbijamy patyczki lub gałązki. Jabłka zanurzamy w karmelu i odkładamy na chwilę.

Czynność powtarzamy 2-3 razy.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności