Jabłka w karmelu to pyszna słodka przekąska, nie tylko na Halloween!
Chociaż wtedy zrobi największą furorę. Dla lepszego efektu do karmelu możemy dodać czerwonego barwnika do żywności
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 6 jabłek
- 500 g cukru
- 70 ml wody
- czerwony barwnik do żywności (opcjonalnie)
- patyczki do szaszłyków lub gałązki
Jabłka myjemy i wycieramy. W małym garnku umieszczamy cukier, wodę i barwnik (ilość będzie zależna od napigmentowania barwnika). Wszystko mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Od tej pory już nie mieszamy i pozwalamy cukrowi się skarmelizować. Gdy będzie gęsty ściągamy z ognia.
Z jabłek wyciągamy ogonki i w ich miejsce wbijamy patyczki lub gałązki. Jabłka zanurzamy w karmelu i odkładamy na chwilę.
Czynność powtarzamy 2-3 razy.