Na słodkie śniadanie, kolację lub deser. Zachwycą podniebienie niejednego łasucha.
Składniki na 12 jabłek w cieście :
- 3-4 jabłka
- 150 gram mąki
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
– olej do smażenia, kilka łyżek
– drobny cukier i cynamon jako posypkę
Przygotowanie:
Mąkę, mleko, jajka oraz 1 łyżkę cukru dobrze połącz. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki.
Rozgrzej olej na patelni.
Jabłka obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Potnij każde na plastry o grubości około 1 cm.
Każdy plaster maczaj w cieście z obu stron i ostrożnie wkładaj na rozgrzany olej.
Smaż na małym ogniu z obu stron przez kilka minut do zarumienienia.
Odkładaj na papierowy ręcznik.
Obtocz każde, jeszcze ciepłe jabłko w cukrze połączonym z cynamonem.