Do klasycznej, bliskowschodniej pasty z cieciorki dodaliśmy polski, kolorowy akcent – buraka! Nie dość, że ma ciekawy smak, to zdecydowanie przyciąga kolorem.
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
- 1 szklanka suchej cieciorki
- 1 mały burak
- 100 g jasnej pasty tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 150 ml zimnej wody
- sól
Dodatkowo do podania:
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- czarny sezam
- 150 ml zimnej wody
Ciecierzycę wsypujemy do szybkowaru. Zalewamy wodą ok. 2 cm nad poziom cieciorki i gotujemy 40 minut. Wyłączamy szybkowar zgodnie z instrukcją.
W czasie, kiedy ciecierzyca się gotuje, pieczemy buraka. Myjemy go dokładnie, suszymy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy 30-40 minut w 200°C. Upieczonego rozwijamy i zdejmujemy skórkę.
Wszystkie składniki na hummus dokładnie blendujemy na bardzo gładki krem. Wodę dodajemy stopniowo, monitorując gęstość hummusu. Podajemy np. z pieczywem, polany oliwą, posypany natką pietruszki i sezamem.