Hummus z burakiem

Do klasycznej, bliskowschodniej pasty z cieciorki dodaliśmy polski, kolorowy akcent – buraka! Nie dość, że ma ciekawy smak, to zdecydowanie przyciąga kolorem.

Liczba porcji: 4-6

Składniki:

  • 1 szklanka suchej cieciorki
  • 1 mały burak
  • 100 g jasnej pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 150 ml zimnej wody
  • sól

Dodatkowo do podania:

  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • czarny sezam
  • 150 ml zimnej wody

Ciecierzycę wsypujemy do szybkowaru. Zalewamy wodą ok. 2 cm nad poziom cieciorki i gotujemy 40 minut. Wyłączamy szybkowar zgodnie z instrukcją.

W czasie, kiedy ciecierzyca się gotuje, pieczemy buraka. Myjemy go dokładnie, suszymy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy 30-40 minut w 200°C. Upieczonego rozwijamy i zdejmujemy skórkę.

Wszystkie składniki na hummus dokładnie blendujemy na bardzo gładki krem. Wodę dodajemy stopniowo, monitorując gęstość hummusu. Podajemy np. z pieczywem, polany oliwą, posypany natką pietruszki i sezamem.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności